LLENGUA NACIONAL

.
.
Número 51 de la revista LLengua Nacional,
(2005 - any XV).
.
Pilar Cabot escriu un article sobre
Armand Quintana.
.


 

*

 

 Pere Puig i Font

Amb motiu de la mort d’Armand Quintana (Manlleu, 1921-Tavèrnoles, 2005), l’article fa una aproximació a la seva obra i a la seva contribució a la vida cultural del país amb l’impuls i estímul a les iniciatives i a les persones amb inquietud i sensibilitat per la literatura, l’art, la cultura, l’humanisme.
 
Puig i Font, Pere. «Armand Quintana. Record I Homenatge». Ausa, [en línia], 2006, Vol. 22, Núm. 156, p. 231-6, https://raco.cat/index.php/Ausa/article/view/39160 [Consulta: Consulta: 13-10-2021].
 
Cliqueu per veure el pdf


*

 

  L'escriptor Armand Quintana i Panedas (Manlleu, 1921 – Vic, 2005) al llarg de la seva vida va desenvolupar una dilatada i extensa trajectòria cultural que fins ara ha estat poc estudiada. A partir de la transcripció fragmentària de l’arxiu sonor Autobiografia i missatge pòstum d’Armand Quintana i Panedas, conservat al fons Fonoteca Històrica Jaume Font de l’Arxiu Nacional de Catalunya, aquest treball analitza la trajectòria de l’autor i, entre d’altres coses, el presenta com a col·laborador actiu de la revista Inquietud (1955-1966), com a professor de català i agitador social i com a membre fundador del Cineclub de Vic, de la revista infantil i juvenil Cavall Fort i de la Delegació d’Òmnium Cultural a Osona.             

Caralt i Sagalés, Montse. «El compromís cívic i intel·lectual d’Armand Quintana explicat per ell mateix». Ausa, [en línia], 2013, Vol. 26, Núm. 172, p. 475-9, https://raco.cat/index.php/Ausa/article/view/276630 [Consulta: 13-10-2021].

Cliqueu per veure el pdf



*

Inquietud (1955-1966). Una revista cultural sota el franquisme.

 Montse Caralt i Sagalés - Tesi doctoral

Montse Caralt i Sagalés (foto: UVIC) 

L’estudi contextualitza des d’un punt de vista històric, polític, social i cultural els anys quaranta, cinquanta i seixanta del segle XX i els lliga amb la tradició cultural de finals del xix i principis del xx. Alhora, aprofundeix en el panorama literari i artístic, i documenta la lluita de redactors, editors i activistes culturals per defensar la llengua catalana en el context de la dictadura franquista a través de l’exemple de la revistes Inquietud (1955-1966). L’estudi entén aquesta publicació com una font històrica del pensament cultural i de la història intel·lectual i social dels anys cinquanta i seixanta del segle passat. 

(font del text: uvic.cat)

Cliqueu per veure el pdf de la tesi

 

 

 La corbata : Cabot, Pilar: Amazon.es: Libros