AVUI ESTIMO BAUDELAIRE

.
.
AVUI ESTIMO BAUDELAIRE
..
Pilar Cabot


31 poemes

.
..Premi Pompeu Fabra 1987
Pòrtic d´Armand Quintana

Il·lustració de Lluís Badosa
.
COLUMNA
Primera edició: octubre 1988
.

.
..
.Pòrtic del libre Avui estimo Baudelaire, a càrrec
d'Armand Quintana
.
.
...L'any 1923, Le Corbusier escrivia: "La intel·ligència i la passió. No hi ha art sense emoció. No hi ha emoció sense passió". El recull poètic que tenim a les mans respon exactament a la formulació del gran arquitecte. En principi, l'autora no defuig en absolut de traslladar al poema uns estats emocionals viscuts intensament. En aquest aspecte se situa, doncs, bastant lluny de l'arbitrarisme orsià de vegades tan escàs d'humanitat. Els seus versos no són, però, la crònica escarida d'unes experiències exògenes o d'uns grataments interns que la vida estimula. Aquest és, en tot cas, un material de primera mà que l'autora no ens subministra mai verge, sinó després de ser treballat i enfornat convenientment. Sí, en ocasions, la manipulació o la cuita passen desapercebudes serà mèrit de l’autora, que haurà sabut infondre espontaneïtat al producte.
.

...Pilar Cabot sap, és clar, que la poesia és un joc i el juga apassionadament però serena. I amb la ment desperta. Coneix el moment d'imposar contenció al verb i el d'activar la imaginació cap a solucions més arriscades que sol matisar amb una capa fina d'ironia o esperonar, encara, amb la tralla del sarcasme, al cap i a la fi expressions d'un humor, que, malgrat l'acidesa d'alguns poemes, s'endevina sempre subjacent. Suporten aquesta tasca, empesa amb el cor i l'intel·lecte, un llenguatge rigorós però fluent i un extraordinari sentit de la música —l'altra gran passió de l'autora- que ofereix als poemes un so harmònic avui dia ben poc freqüent.








**
El temps té els ulls cansats.
Al llit del desamor
copulen somnis tristos.



**
Fins a l'alba, només, el cant i el joc
i el desig de la lluna sobre el mar.
Quan neixi la claror
m'amagaré del teu esguard sotmès
entre oliveres i esperances bordes.
A ple sorral cavaré un llit profund
i em lliuraré, fecunda, a un somni nou.



**
.
Summe pontífex punyent i altiu:
t'envio dues ratlles de condol
per l'òbit del teu món d'hipocresia.
(Supòs que saps que avui l'he assassinat.)







.
Amb Avui estimo Baudelaire, de Pilar Cabot, compartim uns estats emocionals descrits amb força i sentit del llenguatge. [...] La intimitat femenina és més resolta que mai, fins "a la riba del món". La mística, una mística profana, és a prop. Tot comença, però pot anar més lluny".
.
(Joan Triadú: "Tres poetes de la intimitat", Avui, 19 de març de 1989) .
.
.
.
.